Klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling en toenemende druk op schaarse ruimte zorgen ervoor dat er op langere termijn anders moet worden omgegaan met regenwater. De ontwikkeling van de BufferTegel richt zich met name op: 

1. Het op niveau houden van het grondwaterpeil om zo bodemdaling tegen te gaan. En om er zo voor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende grondwater beschikbaar blijft voor kwalitatief goed drinkwater.           

2. Ervoor te zorgen dat het groen in het stedelijk gebied over voldoende vocht kan beschikken.

Door de korte maar heftige regenbuien valt er veel water in korte tijd. Het is de uitdaging om van deze neerslag zoveel mogelijk water op te vangen en op te slaan. Het opgeslagen water krijgt vervolgens de kans  om in de ondergrond te infiltreren. Op deze manier zijn wij in staat om ervoor te zorgen dat de steden groener kunnen worden, en dat er daarmee ook voldoende vocht aanwezig is voor het groen in de stad. Het water wat niet wordt opgenomen door de planten kan verder infiltreren richting het grondwaterpeil. 

Hierbij moeten wij nog wel de opmerking maken dat: verdamping van water ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het klimaat. Nu beschikken wij in Nederland over veel oppervlaktewater van meren, rivieren en ook het IJsselmeer is tijdens warme zomerdagen een belangrijke bron van verdamping. Vanuit dit standpunt blijft het ook belangrijk om daar waar mogelijk in stedelijk gebied het water af te voeren naar aanwezige vijvers in de buurt. Ook via deze vijvers vindt er namelijk tijdens hete zomerdagen een hoge verdamping plaats.                                                 

© 2019 - 2020 De Buffertegel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel